Przejdź do treści

Forum

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Dlaczego warto studiować biologię?

Powiecie mi? Strasznie lubię ten przedmiot, ale zastanawiam się co można po nim robić jak już się skończy te studia.

Wiadomo że po farmacji apteka, lekarz do szpitala, a biolog? Będzie uczył dzieci? 🙁

Pomocy

Wybierając kierunek studiów z reguły kierujemy się swoimi zainteresowaniami i pasjami. Jedną z pasji wielu osób jest właśnie biologia. Biologia jest nieustannie rozwijającą się nauką wykorzystywaną w wielu dziedzinach życia codziennego. Znając mechanizmy i procesy rządzące światem, możemy znaleźć odpowiedzi na wiele pytań i rozwiązania szeregu problemów. Nauka biologii odpowiada między innymi na pytania dotyczące funkcjonowania organizmów żywych zamieszkujących świat, jak również wyjaśnia specyfikę życia człowieka. Dzięki możliwości poznawania i praktykowania nowoczesnych metod badawczych oraz rozwijania umiejętności analitycznego myślenia możliwe jest znalezienie wymarzonej pracy.

W trakcie studiów można nabyć kwalifikacje i kompetencje nabywane pod okiem specjalistów w danej dziedzinie. Nauka biologii jest wymagająca i każdy kto decyduję się na zagłębianie jej tajników musi być cierpliwy i pracowity. Dobra organizacja czasu, samodzielność oraz kreatywność są niezwykle istotne w pracy biologa. W związku z czym nie jest to dziedzina przeznaczona dla każdego, lecz dla osób kochających przyrodę oraz fascynujących się jej tajemnicami. Jednak zaczynając zgłębiać tą dziedzinę nauki i poznawać jej podstawy, każdego dnia chce się odkrywać jej coraz więcej.

Istnieje wiele możliwości pracy po biologii na przykład:

• praca w laboratoriach diagnostycznych,
  • analitycznych oraz genetycznych,
  • w ogrodach zoologicznych czy botanicznych,
  • szkołach,
  • firmach farmaceutycznych,
  • biurach oraz innych instytucjach związanych ze środowiskiem.

Biologia jest również alternatywną dla osób, które interesują się medycyną. Oprócz szerokiej wiedzy na temat człowieka, nauka biologii poszerza horyzonty na temat innych organizmów zwierzęcych i roślinnych. Warto wspomnieć o tym, że praca biologów jest podstawą dla medycyny, która czerpie z jej doniosłych osiągnięć. Oczywiście nauka biologii nie musi ograniczać się tylko i wyłącznie do studiowania tego kierunku. Warto również obserwować naturę i żyć w zgodzie ze środowiskiem, mając świadomość wielkiej wartości naszego wspólnego domu.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam

Rozjaśniłeś mi wszystko i przyznam, że faktycznie możliwości jest wiele.

Nie wiem czy teraz w ogóle warto studiować. Chyba lepiej iść w naukę programowania na własną rękę, zdobycie niszowego zawodu, itp.

Tam, gdzie nie uczą w naszym systemie edukacji, tam lepsze pieniądze.

Możesz studiować zaocznie. Będziesz jednocześnie pracować i się uczyć. To dla wielu pracodawców o wiele lepsze rozwiązanie ponieważ po 5 latach już masz też 5 lat stażu. Wygrywasz ze wszystkimi innymi studentami. Grunt to umieć powiązać i pracę i studia.