Przejdź do treści

Forum

Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Jakie oświetlenie wybrać do nauki?

Cześć!

Moi rodzice remontują mi pokój i właśnie zapytali mnie jakie oświetlenie do nauki byłoby dla mnie najlepsze. Zawsze odrabiałem pracę domową w salonie przy stole nad lampą wiszącą. Ładnie to oświetlało całą powierzchnię zeszytów i nie robiło cienia. Dodatkowo w salonie było duże okno, które oświetlało cały pokój.

Mój pokój jednak jest mały i ciemny. Biurko mam na ścianie, gdzie nie ma okna. Siedzę tyłem do okna i nie wiem na jakie lampy się zdecydować.

Lubię się uczyć i poświęcam nauce sporo czasu stąd takie moje pytanie 🙂

Witaj na forum.

Dobrze podchodzisz do sprawy. Oświetlenie w pokoju do nauki jest ważne, a jak już masz remont to lepiej mieć wszystko dograne. Co mogę ci polecić?

Zwróć uwagę na barwę światła. Przy nauce powinna być zimna lub neutralna. Najlepiej jak to będzie mocny LED lub żarówka LED w oprawie. Jest wiele lampek do nauki, ale te biurkowe często są nie poręczne i zajmują dużo miejsca.

Jeśli odpowiadała ci ta lampa wisząca to może postaw na takie, ale 2? Jeśli remont to nie problem pociągnąć kable. Najlepiej gdyby miała regulację zwisu i regulację natężenia.

Wiesz, że zakupione lampy przez internet możesz zwrócić?

Ja u siebie nad biurkiem mam taśmę led zamocowaną i jest bardzo dużo światła. Światło bardzo białe i jasne. Jest nad moją głową, ale ciut przede mną i tez mi nie zasłania rak jak piszę czy się uczę. Dobrze się przy tym czyta.

Pytanie czy nad biurkiem masz jakąś zabudowę czy nie. Ja mam łóżko piętrowe.

Najlepiej mieć kilka lamp do nauki, czytania czy siedzenia przy komputerze. Każda o innej barwie światła.

Jest teraz sporo ciekawych lamp wiszących, ale regulowanych na długim ramieniu. Sam mam taka w biurze projektowym. Nazywała się chyba arigato. Sprawdź tutaj lampę wiszącą.

Jest bardzo nowoczesna i super oświetla przestrzeń wokół biurka. Spokojnie sprawdzi się do nauki dla dzieci, ale i zabawy.

Natknąłem się na coś takieg:

Trend industrialny nadal stanowi duży hit, wnosząc do naszych wnętrz zabytkowy i surowy urok, mix & match drewna, metalu, skóry... Styl, który wprowadzi silną osobowość do każdej przestrzeni, a zwłaszcza do Twojego biura!

Zacznij od wybrania swojego pulpitu.

To jest oczywiście główny element twojej sztuki! Wybierz go ostrożnie, a reszta twojego wystroju będzie płynąć naturalnie. Mimo że styl jest bardzo ważny, konieczne jest posiadanie biurka, które jest zarówno praktyczne, jak i ergonomiczne. Więc nie wahaj się przeglądać różnych sklepów meblowych, aby znaleźć biurko, które Ci odpowiada. Zwłaszcza jeśli musisz spędzać godziny każdego dnia!
Minimalistyczny i funkcjonalny, styl przemysłowy lubi surowce takie jak drewno czy metal jak staromodny styl warsztatowy. Dla narożnika biurowego lub sypialni nastolatka, spadek dla biurka i jego dopasowany metalowy stołek w idealnym stylu loft są idealnym przykładem!
Jeśli lubisz wnętrza inspirowane zabytkami, wybierz model, który wygląda jak staromodne sekretarzyki z szarej stali i oferuje praktyczne schowki z kilkoma niszami i szufladami na Twoje rzeczy. Możesz również zdecydować się na prostotę z drewnianym lub szklanym blatem, który opiera się na drewnianych lub stalowych kozłach. Często jest to ekonomiczne rozwiązanie, aby stworzyć swoje biuro!

Miejsce do siedzenia.

Stołek lub krzesło, twój wybór. W zależności od tego, ile czasu spędzasz w swoim biurze i jak komfortowo chcesz się czuć, są to dwa kryteria, które koniecznie musisz wziąć pod uwagę!
Model krzesła z surowego drewna i metalu, zainspirowany przez Mad Men, znajdzie swoje idealne miejsce w biurze przemysłowym. Aby dodać koloru, można zdecydować się na stołek w kształcie kapsułki.
A jeśli Twój pokój jest wystarczająco duży, możesz użyć go do umieszczenia pięknego skórzanego fotela klubowego lub kanapy w stylu Chesterfielda. Idealny do relaksu podczas przerwy. Krótko mówiąc, nie poświęcasz komfortu dla stylu!

Stylowe i praktyczne przechowywanie

Zawsze konieczne jest posiadanie przestrzeni magazynowej w biurze. Myśli się o bardzo stylowej, metalowej szafie, jak sekretariat. Albo nawet półki drewniane lub metalowe, montowane na ścianie lub z przegródkami na książki i bibeloty.
Pamiętaj, że wielkim klasykiem stylu industrialnego pozostaje szafka na kółkach, kolorowa, jeśli to możliwe: oczywiście myślimy o metalowej szafce w kolorze żółtym, czerwonym, a nawet niebieskim!

Znaczenie światła w wyglądzie przemysłowym.

Ponieważ styl fabryczny składa się z mebli, które często są ciemne, nie wahaj się pomnożyć źródeł światła. Jedno hasło przewodnie: zróżnicuj przyjemności!
Lampy podłogowe XXL to wielki klasyk w swoim rodzaju, podobnie jak zawieszenia, które pozostawiają dużo miejsca na duże żarówki. Jeśli chodzi o lampy, pomyśl o lampie na statywie, którą można umieścić w rogu, i o małych lampkach, które można umieścić wszędzie, czy to na biurku, czy na regale.

Wreszcie, zainwestuj w ściany.

Jeśli masz możliwość wykonania kamiennego muru, nie wahaj się przez sekundę! Aby uzyskać dostęp do pokoju, można zainstalować bardzo kolorowe plakaty vintage lub metalowy zegar ścienny z efektem starzenia, który idealnie łączy się z duchem stylu przemysłowego odzysku.
Wreszcie, pomyśl o znakach lub dużych metalowych literach, jasnych lub nie, aby uzupełnić wygląd swojego biura! Zrozumiałeś to, styl industrialny jest sprytnym połączeniem surowców, stylu vintage i rekuperacyjnego. Baw się więc dobrze i stwórz autentyczną przestrzeń, która pobudzi Twoją kreatywność i dziesięciokrotnie zwiększy Twoją produktywność!

Dlaczego warto postawić na odpowiednie oświetlenie we wnętrzach?

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednie światło w pomieszczeniach sprawia, że mieszkańcy lepiej funkcjonują oraz dobrze się w nich czują.
To ważne, by postawić na mocne źródła światła, które będą w ciekawy i oryginalny sposób oprawione. Wybór jednak nie jest łatwy, gdyż na klientów w sklepach wiele różnorodnych modeli lamp w bardzo dużych przedziałach cenowych. Czy lepiej więc postawić na klasyczne lampy, czy też takie, które idealnie wpisują się w aktualne trendy? Jak oświetlić korytarz? Czy warto zainwestować więcej w porządny model, czy dobrze kupić tańszą lampę, którą za rok lub dwa się wymieni? Na te oraz na wiele więcej pytań odpowiedzi znajdują się poniżej.

Oświetlenie od renomowanych producentów

Nie każdy musi dobrze znać się na oświetleniu. Dlatego też, w takim przypadku warto od razu postawić na znane, doświadczone firmy, które już bardzo długo istnieją na rynku. Do takich należy między innymi marka Nordlux. Mimo iż od 40 lat oferuje klientom lampy, dopiero ostatnio jej produkty stały się w Polsce tak popularne i rozchwytywane przez klientów. Ta duńska firma już wyróżnia się asortymentem w bardzo przystępnych cenach. Można bowiem kupić u nich efektowne lampy w różnorodnych stylach w granicach od 70 zł do 300 zł.

Droższy czy tańszy model?

Przeglądając oferty rozmaitych sklepów internetowych z oświetleniem, klienci mogą znaleźć lampy zarówno z górnej, jak i z niższej półki. Są lampy jak wspomniano wyżej za kilkadziesiąt złote, których wykonanie, styl i design zadowala klientów, jak i modele bardzo drogie i unikatowe, które kosztują nawet kilkadziesiąt tysięcy, po których kompletnie tego nie widać. Warto więc przy zakupie kierować się przede wszystkim tym, czy dany model jest solidny, niezawodny i czy posłuży w domu lub w mieszkaniach użytkowników przez przynajmniej kilka lat. Jeżeli znajdzie się wzory, które dodatkowo dopasują się do każdej aranżacji wnętrza, nie ma wyboru - po prostu trzeba je mieć.

Podkreśl wyjątkowy styl swoich wnętrz

Odpowiednie lampy nie tylko dają dobre światło, ale też doskonale podkreślają wnętrza, ich styl i charakter. Warto więc wybierać modele w klasycznych wersjach kolorystycznych oraz w dość prostych formach. Zaokrąglone klosze w kolorach czerni, bieli lub srebra to idealna propozycja do nowoczesnych salonów, w których nie ma zbyt wielu ozdobników. Taka lampa będzie idealną dekoracją wnętrza, na którą każdy zwracać będzie uwagę. Z kolei w sypialniach najlepiej wyglądają minimalistyczne kinkiety w matowej wersji. Pasują zarówno do sypialni urządzonej w stylu skandynawskim, jak i sypialni eklektycznej czy loftowej.

Zestawy lamp do przestrzennych pomieszczeń

Klienci, którzy poszukują lamp do dużych, przestrzennych pomieszczeń powinni zdecydować się na przynajmniej kilka źródeł światła. Nordlux zapewnił klientom możliwość dopasowania kilku lamo do siebie, tak by tworzyły spójną, harmonijną całość. Lampa wisząca w połączeniu z lampą stojącą oraz lampą stołową dobrze będzie się komponować w miejscu, gdzie potrzeba naprawdę sporo klimatycznego światła.